Omlet z borówkami i malinami:
Składniki: (1 duży omlet lub 2 małe)
- 10 g płatków owsianych
- 30 g mąki tortowej/orkiszowej (preferowana, omlecik wyrośnie puszysty)
- 20 g mąki pszennej razowej
- jedno jajko
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- do posypania - łyżeczka cukru brązowego
- szklanka malin i borówek. Omlet można zrobić również z samymi malinami/samymi borówkami/jagodą kamczacką
Wykonanie jest śmiesznie proste.
Płatki, mąkę, jajko, oliwę i sól blendujemy na gładką masę, wylewamy na nagrzaną patelnię - najlepiej suchą. Jeśli wiecie, że Wasza patelnia to klasyczny przywierak, oczywiście wcześniej polewamy są niewielką ilością oliwy. Na wierzch rzucamy owoce, przykrywamy koniecznie pokrywką i dusimy, aż ciasto na wierzchu widocznie się zetnie. To bardzo ważne, bo omleta nie będziemy przewracać - duszenie pod przykrywą powoduje, że temperatura się wyrównuje i ciasto równomiernie nagrzewa. Gdy placek jest w porządku, a owoce zaczynają się gotować i pękać, zdejmujemy omlet z patelni na talerz. Jeszcze gorący posypujemy brązowym cukrem. Smacznego!
Najcudowniejsze jest to, że gdy przekrajamy owoce, to eksplodują gorącym sokiem... Kocham to. Potrawa jest średnio dietetyczna, jednak jeżeli chcecie ją odchudzić, to zawsze możemy użyć stewii jako słodzika i ograniczyć użycie mąki pszennej. Poza tym, wspaniale zaspokaja ochotę na słodkie. Jeżeli zdarzy Wam się, że kupicie po prostu kiepskie, kwaśne maliny, które nie nadają się do zjedzenia na surowo lub do ciasta, zawsze możecie je zutylizować w taki sposób - im kwaśniejsze, tym lepsze!
48 yrs old Mechanical Systems Engineer Bar Monroe, hailing from Trout Lake enjoys watching movies like Demons 2 (Dèmoni 2... l'incubo ritorna) and Homebrewing. Took a trip to Shark Bay and drives a Ferrari F2004. przejdz tutaj
OdpowiedzUsuń